Please use this identifier to cite or link to this item: https://rima.ufrrj.br/jspui/handle/20.500.14407/11155
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorCordeiro, Daniel Dias
dc.date.accessioned2023-12-22T01:47:44Z-
dc.date.available2023-12-22T01:47:44Z-
dc.date.issued2019-10-22
dc.identifier.citationCORDEIRO, Daniel Dias. Método de Índice de Qualidade (MIQ): determinação do prazo de vida útil de corvinas (Micropogonias furnieri, Linnaeus, 1766) inteiras estocadas em gelo. 2019. 45 f. Dissertação (Mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos) - Instituto de Tecnologia, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, Seropédica, 2019.por
dc.identifier.urihttps://rima.ufrrj.br/jspui/handle/20.500.14407/11155-
dc.description.abstractA avaliação sensorial é uma ferramenta importante para determinar o frescor e qualidade do pescado, o que contribui para os serviços de inspeção, setor pesqueiro e também os consumidores. A corvina (Micropogonias furnieri, LINNAEUS 1766) apresenta grande valor comercial, sustentando o setor pesqueiro em todo o Atlântico ocidental, e dado sua disponibilidade e qualidade sensorial possui grande potencial exploratório, sendo apreciada na gastronomia e na pesca esportiva. Tendo em vista o exponencial crescimento na exploração comercial da corvina inteira, é necessária a realização de estudos referente à sua qualidade sensorial, físico-química e microbiológica após sua captura e comercialização. Neste sentido, esta pesquisa teve como objetivo treinar assessores e desenvolver um protocolo de qualidade de acordo com o Método do Índice de Qualidade (MIQ) para corvina inteira armazenada em gelo (0 ± 2 °C) e correlacionar com as análises físicas, químicas e bacteriológicas a perda do frescor durante a estocagem. Foram coletados 3 lotes da corvina na região da Baia de Sepetiba, RJ. Depois de capturados foram transportados até o laboratório de pescado da UFRRJ, onde foram acondicionados em gelo durante o período de 15 dias. O MIQ e as análises de contagens totais de bactérias mesófilas e psicrotróficas foram realizadas nos seguintes intervalos 1, 3, 6, 9, 12 e 15 dias. O esquema MIQ avaliado por 15 assessores treinados apresentou quatro grandes critérios de qualidade divididos em onze atributos sensoriais, somando 24 pontos de demérito, designado de Índice de Qualidade (IQ). Os resultados evidenciaram a alta correlação linear da perda de frescor (R2 = 0,997) com o tempo de estocagem IQ = 0.7863+1.312 x dias em gelo. Todos os atributos sensoriais foram altamente correlacionados na análise ACP, que caracterizou 96,8% das informações totais dadas pelos 24 pontos de deméritos do esquema MIQ. As análises bacteriológicas apresentaram valores acima das encontrados na literatura, e seus valores variaram de 3,71 Log UFC/g para 6,07 log UFC/g para as mesófilas e 5,23 Log UFC/g para 7,11 Log UFC/g para as psicrotróficas. As análises de composição centesimal apresentaram diferenças significativas após o período de estocagem, cujos valores foram aumento de 79,88% para 81,7% na umidade e diminuição de lipídeos de 1,67% para 0,47%. O Protocolo MIQ desenvolvido e aplicado para corvinas inteiras sob gelo apresentou alta correlação com as análises bacteriológicas recomendando-se a comercialização e o consumo da corvina inteira em até 9 dias de estocagem em gelo, o que correspondeu a 10 pontos de IQ.por
dc.description.sponsorshipCAPES - Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superiorpor
dc.formatapplication/pdf*
dc.languageporpor
dc.publisherUniversidade Federal Rural do Rio de Janeiropor
dc.rightsAcesso Abertopor
dc.subjectQualidadepor
dc.subjectMIQpor
dc.subjectMicropogonias furnieripor
dc.subjectQualityeng
dc.subjectQIMeng
dc.titleMétodo de Índice de Qualidade (MIQ): determinação do prazo de vida útil de corvinas (Micropogonias furnieri, Linnaeus, 1766) inteiras estocadas em gelopor
dc.typeDissertaçãopor
dc.description.abstractOtherSensory analysis is an important science for assessing the freshness and quality of fish, which contributes to inspection services, the fisheries sector as well as consumers. The protocol known as the Quality Index Method (QIM) is considered a method in assessing fish freshness in an subjective and fast way. The whitemouth croaker (Micropogonias furnieri, LINNAEUS 1766) has great commercial value, sustaining the fishing sector throughout the western Atlantic, and given its availability and sensorial quality has great exploratory potential, being appreciated in the gastronomy and the sport fishing. Considering this potential for growth in the commercial exploitation of the whole whitemouth croaker, it is necessary to carry out studies regarding the sensorial, physic-chemical and microbiological quality after its capture and commercialization. velop a quality protocol according to the Quality Index Method (QIM) for whole whitemouth croaker stored on ice (0 ± 2 ° C) and to monitor for chemical, physical and bacteriological analysis the loss of freshness during storage. Three lots of whitemouth croaker were collected in the Sepetiba Bay region, Itaguai RJ. Once captured, they were transported to UFRRJ, where they were placed on ice for a period of 15 days. The analysis of centesimal composition showed significant differences after the storage period. QIM and analyzes of total counts of mesophilic and psychrotrophic bacteria were performed at the following intervals 1, 3, 6, 9, 12 and 15 days. The QIM scheme evaluated by 15 trained assessors had four major quality criteria divided into eleven sensory attributes, totaling 24 demerit points, referred to as the Quality Index (QI). It presented a high linear correlation (R2 = 0.997) with storage time. IQ = 0.7863 + 1.312 x days on ice. All sensory attributes were highly correlated in the ACP analysis, which characterized 96.8% of the total information given by the 24 QIM scheme demerit points. The bacteriological analyzes presented values found high in the literature, and their values ranged from 3.71 log CFU / g to 6.07 log CFU / g for mesophylls and 5.23 log CFU / g to 7.11 log CFU / g for the psychrotrophic ones. The QIM Protocol developed and applied to whole whitemouth croaker under ice was highly correlated with bacteriological analyzes, recommending the commercialization and consumption of whole whitemouth croaker within 9 days of ice storage, corresponding to 10 IQ points.eng
dc.contributor.advisor1Oliveira, Gesilene Mendonça de
dc.contributor.advisor1IDCPF: 025.777.537-48por
dc.contributor.advisor-co1Luchese, Rosa Helena
dc.contributor.referee1Oliveira, Gesilene Mendonça de
dc.contributor.referee2Luchese, Rosa Helena
dc.contributor.referee3Torrezan, Renata
dc.contributor.referee4Esmerino, Erick Almeida
dc.creator.IDCPF: 079.779.026-80por
dc.creator.Latteshttp://lattes.cnpq.br/9278577689368131por
dc.publisher.countryBrasilpor
dc.publisher.departmentInstituto de Tecnologiapor
dc.publisher.initialsUFRRJpor
dc.publisher.programPrograma de Pós-Graduação em Ciência e Tecnologia de Alimentospor
dc.relation.referencesALBUQUERQUE, W.F.; ZAPATA, J.F.F.; ALMEIDA, R.S. Estado de frescor, textura e composição muscular da tilápia-do-Nilo (Oreochromis niloticus) abatida com dióxido de carbono e armazenada em gelo. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, 35: 26-71. 2004. AMARAL, Gabriela Vieira do Amaral. Avaliação do Frescor do Olho-de-cão (Priacanthus arenatus) Eviscerado Durante a Estocagem em Gelo pelo Método do Índice de Qualidade. 2012. 68p. Dissertação (Mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos). Instituto de Tecnologia, Departamento de Tecnologia de Alimentos, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, Seropédica, RJ, 2012. AMARAL, G. V.; FREITAS, D. G. C. Método do índice de qualidade na determinação do frescor de peixes. Ciência Rural, v. 43, p. 2093-2100. 2013. ANDRADE, S. C. S. et al. Validade comercial de sardinhas inteiras e refrigeradas avaliada por análises físico-químicas, bacteriológicas e sensorial. Ciência Rural, Santa Maria, v.42 n.10, p.1901-1907, 2012. ARAÚJO, W.S.C.; DE LIMA, C.L.S.; JOELE, P.; LOURENÇO, L.D.F.H. Development and Application of the Quality Index Method (QIM) for farmed Tambaqui (Colossoma macropomum) stored under refrigeration. Journal of Food Safety, 37: 1-9. 2016. BADOLATO, E. S. G. et al. Composição centesimal, de ácidos graxos e valor calórico de cinco espécies de peixes marinhos nas diferentes estações do ano. Revista do Instituto Adolfo Lutz, São Paulo, v. 54, n. 1, p. 27-35, 1994. BALDIN, J. C. Avaliação da qualidade microbiológica do gelo utilizado na conservação de pescado. Dissertação – Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, 39p. 2011. BAIXAS-NOGUERAS, S.; BOVER-CID, S.; VECIANA-NOGUÉS, T.; NUNES, M. L.; VIDAL-CAROU, M. C. Development of a Quality Index Method to Evaluate Freshness in Mediterranean Hake (Merluccius merluccius). Journal of Food Science, v. 68, p. 1067–1071, 2003. BARBOSA, A.; VAZ-PIRES, P. Quality index method (QIM): development of a sensorial scheme for common octopus (Octopus vulgaris). Food Control, v. 15, p. 161 168, 2004. BOGDANOVIC, T. et al. Development and Application of Quality Index Method Scheme in a Shelf-Life Study of Wild and Fish Farm Affected Bogue (Boops boops, L.). Journal of Food Science, v.77, n.2, p. S99-106. 2012 BONILLA, A. C.; SVEINSDOTTIR, K.; MARTINSDOTTIR, E. Development of Quality Index (QIM) scheme for fresh cod (Gadus morhua) fillets and application in shelf life study. Food Control, v. 18, p. 352-358, 2007 BORGES, A.; FREITAS, M. Q. de; FRANCO, R. M.; MÁRSICO, E. T.; SÃO CLEMENTE, S. C. de; ZÚNIGA, N. O. C. Qualidade da corvina (Micropogonias furnieri) eviscerada em diferentes períodos de estocagem a 0°C. Ciência Rural, Santa Maria, v. 37, n. 1, fev. 2007. BORGES, A.; CONTE-JÚNIOR, C.A.; FRANCO, R.M.; MÁRSICO, E.T.; FREITAS, M.Q. Quality Index Method (QIM) for the hybrid tambacu (Colossoma macropomum x Piaractus mesopotamicus) and the correlation among its quality parameters. LWT - Food Science and Technology, 56: 432-439. 2014. BALDIN, J.C. Avaliação da qualidade microbiológica do gelo utilizado na conservação de pescado. Dissertação (Mestrado em Medicina Veterinária Preventiva) - Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias – Unesp, Câmpus de Jaboticabal. São Paulo, 2011. BRASIL Portaria n° 185, de 13 de maio de 1997. Aprova o Regulamento Técnico de Identidade e Qualidade de Peixe Fresco (Inteiro e Eviscerado). Brasília, DF, 1997. BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Manual de métodos oficiais para análise de alimentos de origem animal / Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Secretaria de Defesa Agropecuária. – Brasília: MAPA, 2018. BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento – Ministério da Pesca e Aquicultura. Anuário Brasileiro da Pesca e Aquicultura. 136f. 2014. Disponível em: em:<http://www.mpa.gov.br/images/Docs/InformacoesDstico%20MPA%202010.pdf> Acesso em: 10 setembro 2019. BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Manual de inspeção para identificação de espécies de peixes e valores indicativos de substituições em produtos da pesca e aquicultura / Secretaria de Defesa Agropecuária. – Brasília: MAPA, 2016. 188 p. BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Secretaria nacional de Defesa Agropecuária. Laboratório Nacional de Referência Animal (LANARA). Métodos analíticos oficiais para controle de Produtos de Origem animal e seus ingredientes. I – Métodos físicos e químicos. LANARA, Brasília, DF, p. 123, 1981. BRASIL. Ministério da Agricultura Pecuária e Abastecimento. Decreto nº 9.013, de 29 de março de 2017. Regulamenta a inspeção industrial e sanitária de produtos de origem animal, que disciplina a fiscalização e a inspeção industrial e sanitária de produtos de origem animal, Brasilia, DF, 2017. BRASIL, Ministério da Saúde. Portaria n.º 2.914, de 12 de Dezembro de 2011. Dispõe sobre normas de potabilidade de água para o consumo humano. Brasília: SVS, 2011. BRASIL. MPA - Ministério da Pesca e Aquicultura. Boletim da pesca e aquicultura. Brasília: MPA, 2008 e 2009. Disponível em:<http://www.mpa.gov.br/images/Docs/Informacoes_e_Estatisticas/Boletim%20Estat%C3%A Dstico%20MPA%202010.pdf> Acesso em: 10 setembro 2019. BRASIL. MPA - Ministério da Pesca e Aquicultura. Boletim Estatístico da Pesca e Aquicultura. Brasília: MPA, 2011. Disponível em:<http://www.mpa.gov.br/images/Docs/Informacoes_e_Estatisticas/Boletim%20Estat%%20MPA%202010.pdf> Acesso em: 10 setembro 2019. BRASIL. MPA - Ministério da Pesca e Aquicultura. Boletim Estatístico da Pesca e Aquicultura. Brasília: MPA, 2012. Disponível em:<http://www.mpa.gov.br/images/Docs/Informacoes_e_Estatisticas/Boletim%20Estat%C3% A Dstico%20MPA%202010.pdf> Acesso em: 10 setembro 2019. BRITTO, E. N.; LESSI, E.; CARDOSO, A. L.; FALCÃO. P. T.; SANTOS, J. G. Deterioração bacteriológica do jaraqui, Semaprochilodus spp. capturado no estado do Amazonas e conservado em gelo. Revista Acta Amazonica, v.37, p.457-464, 2007. CALLEGARI-JACQUES, S. M. Bioestatística: princípios e aplicações. Porto Alegre: Artemed, 2003. 255p. CAMPUS, M. et al. Effect of Modifi ed Atmosphere Packaging on Quality Index Method (QIM) Scores of Farmed Gilthead Seabream (Sparus aurata L.) at Low and Abused Temperatures. Journal of Food Science, v.76, n.3, p.185-191, 2011. CORSER, P. I.; FERRARI, G. T.; MARTINÉZ, Y. B.; SALAS, E. M.; CAGNASSO, M. A. Análisis proximal, perfil de ácidos grasos, aminoácidos esenciales y contenido de minerales em doce espécies de pescado de importância comercial em Venezuela. Archivos Latinoamericanos de Nutrición – ALAN, Caracas, v. 50, n. 2, 2000. CYPRIAN, O. O. et al. Application of Quality Index Method (QIM) scheme and effects of short-time temperature abuse in shelf life study of fresh water arctic char (Salvelinus alpinus). Journal of Aquatic Food Product Technology. v. 17, n. 3, p. 303-321, 2008. DA SILVA, M. L. B. P.; LOPES, J. M.; VIEIRA, S. G. A.; ARAUJO, T. D. S.; CALVET, R. M.; PEREIRA, A. M. L.; FOGAÇA, F. H. dos S. Development of a quality index scheme and shelf life study for whole tambaqui (Colossoma macropomum). Acta Amazonica v. 48, p. 98-108. 2014 ESAIASSEN, M. et al. Effects of catching methods on quality changes during storage of cod (Gadus morhua). Lebensm. Wiss. U. Thechnol., v. 37, p. 643-648, 2004. FAO. FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION. The State of Word Fisheries and Aquaculture.Contributing To Food Security and Nutrition For all. Roma: FAO, 2016. Disponível em: < http://www.fao.org/3/d1eaa9a1-5a714e42-86c0-f2111f07de16/i3720e.pdf> Acesso em: 10 setembro 2019. FAO. FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION. The State of World Fisheries and Aquaculture. Roma: FAO, 2014. Disponível em: < http://www.fao.org/3/d1eaa9a1-5a714e42-86c0-f2111f07de16/i3720e.pdf> Acesso em: 10 setembro 2019. FIPERJ. FUNDAÇÃO INSTITUTO DE PESCA DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO. Pesca Marinha. A Pesca no Estado do Rio de Janeiro. Niterói: FIPERJ, 2013. Disponível em: <http://www.fiperj.rj.gov.br/index.php/main/pesca> Acesso em: 10 setembro 2019. FIPERJ. FUNDAÇÃO INSTITUTO DE PESCA DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO. Pesca Marinha. Relatório Anual 2017. Niterói: FIPERJ, 2018. Disponível em: <http://www.fiperj.rj.gov.br/fiperj_imagens/arquivos/revistarelatorios2017.pdf> Acesso em: 10 setembro 2019. FOGAÇA, F.H.S.; GONZAGA JUNIOR, M.A.; VIEIRA, S.G.A.; ARAÚJO, T.D.S.; FARIAS, E.A.; FERREIRA-BRAVO, I.A.; CALVET, R.M.; PEREIRA, A.M.L.; PRENTICEHERNÁNDEZ, C. Appraising the Shelf Life of Farmed Cobia, Rachycentron canadum, by Application of a Quality Index Method. Journal of The Aquaculture Society, 48: 70-82. 2016. GARCIA, S. S. de A. Desenvolvimento do método do índice de qualidade do peixe voador (Hirundichtys affinis, GUNTHER, 1866) inteiro armazenado em gelo. Dissertação Mestrado UFRN. Natal, RN, 2017. GALVÃO, J. A. Boas práticas de fabricação: da despesca ao beneficiamento. In: SIMCOPE, 2., 2006, São Vicente. Disponível em: <http://www.pesca.sp.gov.br/iisimcope/palestras.htm>. Acesso em: 10 setembro 2009. GALVÃO, J. A.; OETTERER, M. Qualidade e processamento de pescado. 1 ed.., RJ., Elsevier, 2014, 237p. GONÇALVES, A. A. Tecnologia do Pescado: Ciência, Tecnologia, Inovação e Legislação. São Paulo: Editora Atheneu, 2011. GRAM, L.; HUSS, H.H. Microbiological Spoilage of Fish and Fish Products. International Journal of Food Microbiology, v 33, p 121-137, 1996. GURGEL, A.O.; SOUZA, S.C.R.; PIRES, C.R.F. Método do índice de qualidade para avaliação do frescor do Mapará (Hypophthalmus marginatus). Journal of Bioenergy and Food Science, v.3, n.2, p.103-112, 2016. HYLDIG, G., MARTINSDÓTTIR, E.; SVEINSDÓTTIR, K.; SCHELVIS, R.; BREMMER, A. Quality Index Method. In: NOLLET, L. M. L.; TOLDRÁ, F. (Ed.) Sensory Analysis of Foods of Animal Origin. CRC Press, 2011. Cap. 15, p. 268-284. INSTITUTO ADOLFO LUTZ - IAL. Métodos físico-químicos para análise de alimentos. Edição IV. I Edição Digital. São Paulo. Capítulo VI. Análise Sensorial. 2008. ISAAC, V. Synopsis of biological data on the whitemouth croaker, Micropogonias furnieri (Desmarest, 1823). FAO Fish. Synop., (150):35 p. 1988 LEDERLE, J. Enciclopédia moderna de higiene alimentar. São Paulo: Manole Dois, 1991. LUCINDO, M. B., DONATELE, D. M., DE FREITAS FERREIRA, M., GUIMARÃES, T. S. Qualidade microbiológica da pescada branca comercializada na região litorânea do sul do estado do Espírito Santo. Revista Brasileira de Higiene e Sanidade Animal: RBHSA, 10(2), 199-210. 2016. NASCIMENTO, K.; RIBEIRO, D.; DA SILVA, E. B. Reconhecimento de aromas e aplicação de testes Afetivos como forma de aprendizado. Revista e-xacta. 7. p 139-145. 2014. MAJOLINI, D. et al. Evolution of European sea bass (Dicentrarchus labrax) freshness during storage. Italian Journal of Animal Science, v.8, n. 3, p.282-284, 2009. MARTINSDÓTTIR, E., HYLDIG, G., JORGENSEN, B., KRISTBERGSSON, K. Application of quality index method (QIM) scheme in shelf-life study of farmed Atlantic salmon (Salmo salar). Journal of Food Science, v. 67, p. 1570-579, 2002. MASSA, A. E.; YEANNES M.; MANCA, E. Development of Quality Index Method for anchovy (Engraulis anchoita) stored in ice: Assessment of its shelf-life by chemical and sensory methods. Food Science and Technology International, v.18 n4 p 339–351, 2012. MANSKE, C.; MALUF, M. L. F.; SOUZA, B. E.; SIGNOR, A. A.; BOSCOLO, W. R.; FEIDEN, A. Composição centesimal, microbiológica e sensorial do jundiá (Rhamdia quelen) submetido ao processo de defumação. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 32, n. 1, p. 181-190, jan./mar. 2011. MORSY, M. K., ZÓR, K., KOSTESHA, N., ALSTROM, T.S., HEISKANE, A., EL-TANAHI, H., SHAROBA, A., PAPKOVSKY, D. LARSEN, J. KHALAF, H. JAKOBSEN, M. H., EMNÉUS, J. Development and validation of a colorimetric sensor arry of fish spoilage monitorin. Food Control, v. 60, p. 346 – 352. 2016 NUNES, M.; BATISTA, I.; CARDOSO, C. Aplicação do Índice de Qualidade (QIM) na avaliação da frescura do pescado. Lisboa: IPIMAR, 2007. 51 p. OGAWA, M.; LIMA, M. Manual de Pesca: ciência e tecnologia do pescado. Vol. 1. Livraria Varella, 1999, 430p. OLIVEIRA, V. M. Estudo da qualidade do camarão branco do Pacífico (Litopenaeus vannamei). Niterói, 2005. 91 f. Tese (Doutorado em Higiene Veterinária e Processamento Tecnológico de POA), Universidade Federal Fluminense, Niterói, 2005. PIGOTT, G. M.; TUCKER, B. W. Seafood: effects of technology on nutrition. New York: Marcel Dekker, 362p., 1990. RODRIGUES, T. P. Estudo de critérios para a avaliação da qualidade da tilápia do Nilo (Oreochromis niloticus) cultivada, eviscerada e estocada em gelo. Niterói, 2008. 116 f. Tese (Doutorado em Higiene Veterinária e Processamento Tecnológico de POA), Universidade Federal Fluminense, Niterói, 2008. SANT’ANA, L. S. et al. Development of a quality index method (QIM) sensory scheme and study of shelf-life of ice-stored blackspot seabream (Pagellus bogaraveo). LWT - Food Science and Technology, v.44, p.2253-2259, 2011. SARMA, J. et al. Effect of frozen storage on lipids and functional properties of proteins of dressed Indian oil sardine (Sardinella longiceps). Food Research International, Ottawa, v.33, p. 815-820, 2000. SIMAT, V. et al. Differences in chemical, physical and sensory properties during shelf life assessment of wild and farmed gilthead sea bream (Sparus aurata L.). Journal of Applied Ichthyology, v.28, p.95-101, 2011. SOARES, V. M.; PEREIRA, J. G.; IZIDORO, T. B.; MARTINS, O. A.; PINTO, J. P. A. N.; BIONDI, G. G. Qualidade Microbiológica de Filés de Peixe Congelados Distribuídos na Cidade de Botucatu, Cient Ciênc Biol Saúde, v. 13, n. 2, p. 85-88, 2011. SVEINSDÓTTIR, K., HYLDIG, G., MARTINSDÓTTIR, E., JORGENSEN, B., KRISTBERGSSON, K. Quality index method (QIM) scheme developed for farmed Atlantic salmon (Salmo salar). Food Quality and Preference, v. 14, p. 237-245, 2003. SVEINSDÓTTIR, K., MARTINSDÓTTIR, E., HYLDIG, G., JORGENSEN, B., KRISTBERGSSON, K. Application of quality index method (QIM) scheme in shelf-life study of farmed Atlantic salmon (Salmo salar). Journal of Food Science, v. 67, p. 1570-1579, 2002. SYKES, A.V. Assessment of European cuttlefish (Sepia officinalis, L.) nutritional value and freshness under ice storage using a developed Quality Index Method (QIM) and biochemical methods. Food Science and Technology. v. 42, n. 1, p. 424-432, 2009. TEIXEIRA, M. S.; BORGES, A.; FRANCO, R. M.; SÃO CLEMENTE, S. C. de.; FREITAS, M. Q. Método de índice de qualidade (QIM): desenvolvimento de um protocolo sensorial para corvina (Micropogonias furnieri). Revista Brasileira de Ciência Veterinária, v. 16, n. 2, p.83-88, 2009. TRIQUI, R.; BOUCHRITI, N. Freshness assessments of Marroccan sardine (Sardina pilchardus): comparison of overall sensory changes to instrumentally determined volatiles. Journal of Agricultural and Food Chemistry, v. 51, p. 7540-7546, 2003. TURI, D. L. et al. Effect of dietary rosemary oil on growth performance and flesh quality of farmed seabass (Dicentrarchus labrax). Italian Journal of Animal Science, v.8, n.2, p.857- 859, 2009. VAZZOLER, A. E. A. de M. Diversificação fisiológica e morfológica de Micropogonias furnieri (Desmarest, 1823) ao sul de Cabo Frio, Brasil. Inst. Oceanogr., São Paulo, v. 20, n. 2, p. 1-71. 1971. VIANNA, M.; ANDRADE-TUBINO, M. F.; KEUNECKE, K. A.; ANDRADE, A. C.; SILVA Jr., D. R.; PADUA, V. Estado atual de conhecimento sobre a Ictiofauna. In: MENICONI, M.F.G.; SILVA, T.A.; FONSECA, M.L.; LIMA, S.O.F; LIMA, E.F.A.; LAVRADO, H.P.; FIGUEIREDO Jr., A.G. Baía de Guanabara: Síntese do Conhecimento. Biodiversidade. Rio de Janeiro: Petrobrás, p.170-195. 2012. VICENTINI, R. N.; ARAUJO, F. G. Caracterização morfométrica da corvina Micropogonias furnieri (Desmarest) (Pisces, Sciaenidae) na Baía de Sepetiba, Rio de Janeiro, Brasil. Rev. Bras. Zool., Curitiba, v. 19, supl. 1, p. 163-170, July 2002. VIEIRA, R. H. S. F. Microbiologia, Higiene e Qualidade do Pescado / teoria e prática Livraria Varela, 2003 VILAR, C. C.; JOYEUX, J. C.; GIARRIZZO, T.; SPACH, H. L.; VIEIRA, J. P.; VASKE JUNIOR, T. Local and regional ecological drivers of fish assemblages in Brazilian estuaries.Marine Ecology Progress Series, v. 485, p. 181-197. 2013.por
dc.subject.cnpqCiência e Tecnologia de Alimentospor
dc.thumbnail.urlhttps://tede.ufrrj.br/retrieve/68858/2019%20-%20Daniel%20Dias%20Cordeiro.pdf.jpg*
dc.originais.urihttps://tede.ufrrj.br/jspui/handle/jspui/5542
dc.originais.provenanceSubmitted by Jorge Silva (jorgelmsilva@ufrrj.br) on 2022-04-12T17:13:01Z No. of bitstreams: 1 2019 - Daniel Dias Cordeiro.pdf: 1999458 bytes, checksum: 74c179f22622811ca3f04dbf4b7a3df1 (MD5)eng
dc.originais.provenanceMade available in DSpace on 2022-04-12T17:13:01Z (GMT). No. of bitstreams: 1 2019 - Daniel Dias Cordeiro.pdf: 1999458 bytes, checksum: 74c179f22622811ca3f04dbf4b7a3df1 (MD5) Previous issue date: 2019-10-22eng
Appears in Collections:Mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos

Se for cadastrado no RIMA, poderá receber informações por email.
Se ainda não tem uma conta, cadastre-se aqui!

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2019 - Daniel Dias Cordeiro.pdf1.95 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.